Skip to main content

Over mij

Mijn naam is Pytsje Steneker-Wijnja.

In 2014 ben ik in aanraking gekomen met de Orthomoleculair Natuurgeneeskundige leer.
Ik was (en ben) geïnteresseerd in voeding; hoe de juiste voeding je kan herstellen of preventief kan helpen. Na kennis te hebben gemaakt met de Orthomoleculair Natuurkundige leer, ben ik ervan overtuigd dat deze geneeskunde eraan kan bijdragen om een gezonder leven te gaan leven!
Voor iedereen!

Mijn verhaal en ontdekking

Na een aantal longontstekingen waarbij ik erg veel moeite had om te herstellen en veel antibiotica en prednisonkuren nodig had, kwam ik er maar niet bovenop. Ik voelde me in de steek gelaten door mijn lijf. Het was op, ik trok het niet meer. Ik bleef in een negatieve cirkel ronddraaien.

Ik zat altijd in de doorgaan modus, zo opgevoed. En nu ik thuis kwam te zitten en ziekte ervaarde, haalde dat alles onderuit. Ik ervaarde veel druk van buitenaf, maar voornamelijk ook van mezelf.

Ik werd geconfronteerd met mij zelf en het feit dat ik zo niet door kon gaan. Het werd tijd om een flinke stap te zetten!

Mij werd geadviseerd om bepaald voedsel te laten staan, wat voor mij eerst echt onvoorstelbaar was, dat mijn eetgewoonten misschien een oorzaak van mijn onbehagen zou kunnen zijn. Maar omdat ik toch iets voor mezelf wilde gaan doen, moest ik van mezelf hiermee aan de slag gaan. Ook al ging dat zeker met slag en stoot. Als ik het avondeten op tafel neerzette voor mijn gezin, stond mijn eten nog op het aanrecht, nog niet gekookt. Ik had weer anderen voorrang gegeven en mezelf vergeten.

Vanaf het moment dat ik me hier bewust van werd, besloot ik dat het anders wilde. Dat wat ik at kreeg voorrang, mijn gezin kon immers wel mee-eten, wat goed voor mij was, zou ook vast goed voor hen zijn. Zo kreeg ons voedingspatroon gestadig aan een ander gezicht. En elke keer kon ik zorgen dat het voor ieder een lekkere en gezonde maaltijd werd. En ik voelde mezelf weer sterker worden. Ik kreeg het gevoel dat ik nu goed voor mezelf aan het zorgen was.

Hoe gaat het nu

Ik ben me steeds verder gaan verdiepen in voeding en ging begrijpen dat mijn lichaam voedingstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dat dit een vorm is van “goed voor mezelf zorgen”, “van mezelf liefhebben”, is. Dit was een enorme eyeopener voor mij. Het zorgde ook dat de focus van aandacht ergens anders werd neergelegd. Dat gaf heel veel ruimte en heel veel energie, het maakte me dankbaar. Ik had na zoveel jaar weer een doel en zicht op een beter leven.

Mijn inspanningen, enthousiasme en oprechte geloof in mijn studie resulteerde in het behalen van mijn HBO diploma als Orthomoleculair Natuurgeneeskundig therapeut. Deze kennis in de praktijk te kunnen gebruiken is het mooiste ervan, om te ervaren dat het werkt.

Kernwoorden

Als “nuchtere Fries” ben ik mij zeer bewust van dat ik niet alleen van de liefde en positief denken kan leven.
Dat het gezonde verstand en ons innerlijk weten daar een hele grote rol in speelt. Terug naar de basis.
Om op aarde te blijven is gezonde voeding en leefstijl van belang!
Dwang werkt bij de meeste mensen niet. Als je iets wilt veranderen, zul je wel ZELF de eerste stap moeten zetten!

Wat mij als mens verder nog typeert

  • Niet veel zin hebben in het huishouden,  liever druk bezig met andere dingen, maar ik vind het wel fijn vind als het opgeruimd is.
  • Elke dag simpel en gezond kokkerellen met oa aanvullende “wildpluk” voor mezelf en mijn “mannen”.
  • Ik graag sport en buiten ben: Hardlopen, wandelen, yoga, Tai Chi, krachttraining en al een hele tijd gymnastiekleidster ben bij een gymnastiekvereniging.
  • In mijn vrije tijd van de vrijheid genieten dmv varen met onze boot “Verademing”, samen met mijn man en soms met de kinderen.
  • Was met veel liefde jaren in de gehandicaptenzorg werkzaam.
  • Het zo cool vinden dat ik nog snel en lenig ben en regelmatig puur van geluk een radslag of een handstand maak!

Veiligheid & Vrijheid

Door gezond te eten en te leven ervaar ik veiligheid en vrijheid.
Veiligheid door preventie, maar ook ervaar ik veiligheid door wat gezonde voeding met me doet, qua gezondheid.
Vrijheid doordat ik de keus heb om mezelf op de juiste wijze te voeden en mij daarbij beter te voelen dan ooit!
Dit gevoel gun ik iedereen!

Visie

Ik ben er van overtuigd dat ik mezelf in goede conditie moet houden, om langer gezond te blijven zodat ik er (ook) later profijt aan heb. Om dat te kunnen doen waarvoor ik hier op aarde ben. Daarbij is een goede leefstijl van belang!

Praktijk Anders Sterk

Sinds januari 2020 heb ik nu mijn eigen praktijk, Praktijk Ander Sterk, waarin ik mensen begeleid naar een goede gezonde leefstijl om (weer) een mooi leven te leiden.